oleh Khairul Nizam Khairani

ISBN: 978-967-369-711-3

Muka Surat: 160

Saiz: 4.5"x7.25"

Tarikh Terbit: Jun 2023

Harga: RM 12.00 / RM 14.00

Beli Versi Ebook
 
Kongsi

“Kau cerita yang kau bermimpi kolam tu minta dijamu. Mungkin apabila darah ular sawa yang kau tetak tu masuk ke dalam kolam, ia dianggap sebagai jamuan kepada kolam tu. Itu menjadikan tanaman penduduk kampung subur. Dah setahun berlalu, tanaman penduduk kampung kembali tak menjadi. Mungkin kolam tu perlu dijamu lagi?” ujar Muin.

“Kau percayakan benda-benda macam tu? Syirik, Muin!” tegur Salleh.

* * * * *

“Aku cuma katakan saja,” balas Muin sambil menggaru kepala.

“Hish! Mengarut semua tu. Apa yang berlaku semuanya kehendak Tuhan. Tak ada kena-mengena dengan kolam tu!” tegas Salleh.

Tahun 1863.
Salleh, penghulu muda Kampung Sungai Cerah yang baru dibuka bingung apabila tanah kampung itu tidak lagi subur, tanaman tidak menjadi dan ternakan banyak yang mati. Lebih malang lagi apabila penduduk kampung terpaksa berhadapan dengan ancaman harimau liar.

Salleh mengalami mimpi pelik, dua kanak-kanak mendakwa mereka adalah anak-anaknya yang telah meninggal suatu ketika dulu. Mereka menyatakan, jika Salleh mahu mengubah nasib Kampung Sungai Cerah, maka Salleh dan penduduk kampung harus menjamu sebuah kolam yang dipanggil Kolam Dewa.

Apabila Salleh tidak mempedulikan mimpi itu, nasib Kampung Sungai Cerah menjadi lebih buruk. Sekumpulan penyamun menceroboh dan mengancam penduduk kampung. Salleh terus didatangi mimpi-mimpi aneh dua kanak-kanak itu yang menuntutnya menjamu Kolam Dewa atau semua penduduk kampung itu akan menerima malapetaka. Adakah Salleh akan akur pada tuntutan Kolam Dewa itu?