oleh Khairul Nizam Khairani

ISBN: 978-967-369-668-0

Muka Surat: 120

Saiz: 4.5"x7.25"

Tarikh Terbit: Feb 2023

Harga: RM 12.00 / RM 14.00

Kongsi

“Kaduk, main jelangkung tu apa?” tanya Je’am.

“Kira macam main spirit-spirit tapi tak pakai duit syiling.”

“Habis tu pakai apa? Pakai kad kredit?”

* * * *

Kegembiraan Kijem pulang ke kampung pada hujung minggu bertukar serta-merta apabila dia dihalang masuk ke rumah dan dihalau datuknya. Kerana tiada tempat untuk berteduh, Kijem pulang semula ke asrama walaupun tahu dia akan keseorangan kerana semua pelajar telah pulang ke kampung masing-masing. Namun, dia terkejut apabila mendapati empat rakannya iaitu Begok, Kaduk, Ijan dan Je’am secara sembunyi-sembunyi tinggal di asrama itu. Mereka berempat tidak sempat pulang ke kampung kerana terpaksa menjalani latihan bola pada sebelah petang hari itu.

Kerana kelaparan, Kijem dan Ijan melompat pagar untuk membeli makanan akibat daripada tragedi mi segera di dalam baldi di dorm mereka. Semasa pulang dari kedai, Ijan merasakan ada sesuatu yang bergerak amat pantas sedang mengekori mereka, manakala Begok dan Kaduk yang tinggal di asrama pula bermain jelangkung untuk menjawab satu persoalan tentang misteri silam kehilangan pelajar di asrama itu. Adakah jelangkung itu akan bernyawa dan menjawab pertanyaan mereka?

Ada sesuatu di asrama itu, yang wujud dari masa silam sedang mendengar, sedang merancang. Berjayakah Kijem dan rakan-rakannya mengharungi malam itu? Atau mereka semua akan menjadi korban puaka yang sekian lama menguasai asrama itu dalam diam?