oleh Siti Solehah, Lavender Biru, Hasif Rayyan

ISBN: 978-967-369-677-2

Muka Surat: 136

Saiz: 4.5"x7.25"

Tarikh Terbit: May 2023

Harga: RM 12.00 / RM 14.00

Kongsi

“Apa yang berada di puncak rantai makanan?” tanya Cikgu Nida dengan lantang.

“Ziana Zain!” sahut seorang pelajar di meja belakang.

“Lawak kamu dah basi, Ian! Ziana Zain tu Puncak Kasih. Saya harap kamu dapat lakukan lebih baik pada minggu hadapan. Itu pun kalau kamu tidak tersingkir pada minggu ini, Ian,” jawab Cikgu Nida dengan gaya juri rancangan pertandingan hiburan di TV. Seluruh kelas berdekah. Ian pula sengih tersipu-sipu. Rancangannya untuk membuat punchline telah gagal.

“Aku!”

Dalam keriuhan gelak tawa di dalam makmal itu, Cikgu Nida terdengar suara dari belakangnya. Disangkanya ada pelajar mahu menjawab. “Ya, siapa nak jawab?” Cikgu Nida menoleh, dan ketika itulah jantungnya terasa seperti mahu gugur.

Seorang lelaki berwajah pucat memakai kot putih dengan stetoskop tergantung di leher sedang berdiri di belakang Cikgu Nida, memandangnya dengan mata yang merah menyala. “Aku,” kata lelaki itu sekali lagi. “Aku yang paling atas dalam rantai makanan,” sambungnya sambil tersenyum, menampakkan dua taring panjang di penjuru bibirnya.

* * *

Tiga kisah yang berlaku dalam buku ini mungkin pernah benar-benar berlaku terhadap kawan kepada kawan kita, atau sepupu kepada kawan kepada kawan kita. Yakinlah, alam ghaib itu wujud. Ia sentiasa menjadi misteri kepada kita, dan rahsia kepada orang-orang yang dianugerahkan Tuhan untuk melihatnya.