oleh Sir Arthur Conan Doyle

terjemahan oleh Rasidah Salleh, Nadia Amir

ISBN: 978-967-369-599-7

Muka Surat: 144

Saiz: 4.5"x7.25"

Tarikh Terbit: Dec 2021

Harga: RM 10.00 / RM 12.00

Beli Versi Ebook
 
Kongsi

Misteri Puntianak Sussex

Tuan Robert Ferguson datang ke Baker Street kerana dia mengesyaki isterinya adalah puntianak! Dia telah menyaksikan dengan matanya sendiri di mana isterinya dengan mulut berlumuran darah baru selesai menghisap darah bayi mereka, dan rupanya itu bukanlah perbuatannya kali pertama. Sebelum itu perbuatan isterinya itu telah beberapa kali dilihat oleh pembantu rumah mereka, bagaimanapun Tuan Ferguson enggan mempercayainya ketika itu. Bagaimana Sherlock Holmes dan Dr. Watson menyelesaikan kes ini? Adakah kes seperti ini dapat diselesaikan?

Tiga Lelaki Bernama Garridebs

Nathan Garrideb meminta Holmes mencarikan orang yang mempunyai nama keluarga yang sama sepertinya, iaitu ‘Garrideb’. John Garrideb, bekas peguam dari Kansas telah menemui Nathan dengan membawa wasiat seorang hartawan supaya mencari tiga lelaki bernama Garrideb. Mereka cuma perlu mencari seorang lagi untuk mewarisi harta yang dijanjikan dalam wasiat itu. Mendengar cerita John itu, tentulah Sherlock Holmes tahu ia kedengaran amat mencurigakan. Siapa sebenarnya John Garrideb? Apakah rahsia di sebalik nama Garrideb ini?

Kes Jambatan Thor

Maria Gibson ditemui mati di atas Jambatan Thor, dalam kawasan estet kediamannya. Pengasuh anak-anaknya, Grace Dunbar pula telah ditahan kerana membunuh. Grace mengaku bertemu dengan majikannya di atas jambatan itu sebelum kematiannya, tetapi tidak mengaku membunuhnya. Bagaimanapun, polis menemui senjata membunuh di dalam almari pakaian pengasuh itu. Senator J. Neil Gibson, pemilik estet itu percaya pengasuh itu telah difitnah. Holmes menyiasat tempat kejadian dan mendapati ada yang tidak kena pada lokasi pembunuhan itu. Holmes yakin, serpihan batu daripada jambatan itu adalah kunci untuk menyelesaikan misteri siapa pembunuh Maria Gibson, manakala Dr. Watson pula mengesyaki senator itu sendiri yang membunuh isterinya kerana dia mempunyai motif.

Misteri Lelaki Merangkak

Profesor Presbury, berumur 61 tahun mula berkelakuan aneh selepas bertunang dengan seorang wanita muda. Keadaannya ini menimbulkan kerisauan Trevor Bennett, iaitu setiausahanya. Mulanya profesor itu keluar rumah selama dua minggu. Selepas pulang, personaliti profesor itu berubah menjadi bengis dan suka menyendiri. Anjing kesayangannya pun seperti tidak mengenalinya lagi apabila ia bertindak agresif dan mahu menyerangnya. Namun yang paling menakutkan, Trevor melihat profesor itu berjalan dengan cara merangkak dan keluar rumah pada tengah malam. Apakah yang sebenarnya terjadi kepada profesor itu? Dan kenapa Sherlock Holmes menjadi terlalu obses dengan tarikh-tarikh dalam kes ini?

Keempat-empat kisah ini telah dimuatkan dalam jilid The Case-Book of Sherlock Holmes yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1927.